ZŠ: Malí kuchaři v akci, 12. 03. 2025

V hodině pracovních činností si naši žáci 1. stupně vyzkoušeli přípravu jednoduchého, ale oblíbeného dezertu – pudingu. Cílem této aktivity bylo nejen seznámit děti se základy vaření, ale také rozšířit jejich motorické dovednosti, spolupráci a samostatnost.
Než se pustili do samotného vaření, učitelé s dětmi prošli seznam surovin a pomůcek. Každý žák dostal svůj úkol – někdo odměřoval mléko, jiný sypal cukr nebo míchal puding do zhoustnutí v hrnci. S nadšením sledovaly, jak se mléko začíná zahřívat a puding houstne. Celý proces doprovázely radostné komentáře a zvědavé otázky. Důraz byl kladen na bezpečnost při práci s vařičem a horkými nádobami.
Po uvaření byl puding nalit do misek a ozdoben piškoty, ovocem, šlehačkou a čokoládovým toppingem. Než se mohl ochutnat, musel chvíli chladnout, což bylo pro nedočkavé kuchtíky tou nejtěžší částí. Nakonec si ale všichni pochutnali na vlastnoručně připraveném dezertu.
Tato aktivita ukázala, že vaření není jen praktickou dovedností, ale také skvělou formou zábavného učení. Děti si nejen rozšířily své znalosti o přípravě jídla, ale také si procvičily týmovou spolupráci a trpělivost. Už teď se těšíme na další kuchařské dobrodružství.